Smaczne produkty bezglutenowe — jaki sklep?
Alergie i nietolerancje pokarmowe są obecnie diagnozowane coraz częściej, u osób w każdym wieku. Ponadto problemy takie mają to do siebie, że mogą wystąpić w dowolnym wieku, co oznacza, że każdy jest na nie narażony i praktycznie nie ma sposobu, by się przed tym chronić. Wiele osób musi unikać glutenu, inni zaś decydują się na to ze względów dietetycznych. Jakość wolnych od tego składnika produktów żywnościowych często jednak pozostawia wiele do życzenia — chyba że skorzysta się z dobrej oferty. Przeczytaj, jak ją wybrać.
Produkty z glutenem — często niepożądane
Oczywiście to białko, znajdujące się w zbożach, takich jak pszenica czy żyto, nie szkodzi wszystkim, choć można uznać, że jest ciężkostrawne. To dlatego wiele osób stawia na produkty od niego wolne, nawet gdy nie muszą tego robić, na przykład kiedy mają problemy gastryczne, chcą uniknąć obciążania układu pokarmowego czy pragną schudnąć. Jednak nie zawsze jakość takich pokarmów odpowiada oczekiwaniom, zwłaszcza w przypadku smakoszy. Czasem trudno jest odmówić sobie pysznych chrupiących bułeczek, dań z makaronem czy słodkich przekąsek, w tradycyjnej wersji, gdyż te bez glutenu nie smakują tak samo lub mają inną konsystencję. Problem pojawia się też podczas samodzielnego gotowania, trzeba bowiem unikać na przykład klasycznej mąki. Wszystkie te kłopoty można jednak rozwiązać, stawiając na dobry sklep z produktami bezglutenowymi. Jeśli nie ma się takiego miejsca blisko swojego miejsca zamieszkania, warto postawić na zakupy online. Wybieranie najłatwiej dostępnych artykułów, na przykład w markecie, może nie odpowiadać na potrzeby, nie ma zaś sensu zmuszanie się do spożywania niesmacznych pokarmów skoro łatwo można zapewnić sobie wyroby o doskonałych walorach.
Produkty bezglutenowe w sklepie online — co można znaleźć?
Wolne od tego składnika artykuły żywnościowe to między innymi kasze, mąki, makarony, pieczywo, a także słodkie i słone przekąski. Zdrowe kupne słodyczepozbawione glutenu to na przykład pełnoziarniste ciastka z suszonymi owocami i kawałkami czekolady czy gotowe ciasta. Smakują one tak samo dobrze jak ich konwencjonalne odpowiedniki. Alergia czy nietolerancja pokarmowa nie muszą zatem oznaczać żadnych wyrzeczeń.
Pełnia smaku i zdrowie
Unikanie glutenu w przypadku, gdy organizm go nie toleruje, nie jest tak naprawdę kwestią wyboru — to konieczność, by ustrzec się przykrych dolegliwości, dotyczących nie tylko układu pokarmowego. Pojawić się może też na przykład wysypka. Poza tym produkty bezglutenowe są łatwo strawne, sprzyjają zatem chudnięciu.